Om in dit stadion te komen moest ik eerst nog wel even "in ut spier". De hekken waren vrij hoog en de oude kassahokjes boden geen simpele opstap. Dan maar via het grote toegangshek, wat ruim 4 meter hoog was. Had aan de overkant van het stadion verschillende bouwvakkers als toeschouwers die aan het schaften waren. Terwijl ik dacht bijna bij de grond te zijn kwam ik hardhandig in aanraking met Sloveense grond, wat een flink aantal schrammen en schaafwonden tot gevolg had. De bouwvakkers schudden hun hoofd, ze snapten er niets van waarom ik zo'n oude bouwval zou willen bekijken...:)
Binnen gekomen had ik er geen seconde spijt van. Wat een schitterende lost ground! Normaliter ben ik niet zo van de lost grounds, dat is meer iets voor Edwin Westland van Stadionautist, maar deze keer was het anders. Je ziet de prachtige rondingen van de tribunes nog duidelijk terug. Ook kan je nog in de kleedkamers en ruimtes waar de notabelen in plaats mochten nemen. Je proeft aan alles de vervlogen tijden. In
Zie onderstaand meer informatie over dit stadion van de website van In de Hekken.
In de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, staat Stadion Bežigrad. Dit is de voormalige thuishaven van NK Olimpija, Interblock Ljubljana en het nationale team van Slovenië. In 2007 werd hier voor het laatst gevoetbald, maar het stadion staat er nog steeds. Dertien jaar later ligt het terrein er verlaten bij. De invloed van de natuur is goed zichtbaar, wat bijzondere beelden oplevert.
Katholieke invloed
In het noordelijke stadsdeel van Ljubljana ligt de wijk Bežigrad. Na een halfuur lopen vanaf het stadscentrum kom je aan bij de gelijknamige bak. In 1925 zijn ze al begonnen met de bouw van het stadion, dat is ontworpen voor een katholieke gymnastiekorganisatie. Het unieke ‘terras’ met zuilen fungeerde als altaar tijdens een eucharistisch congres in 1935. Waar vroeger een christelijk kruis op een sokkel stond, staat later het scorebord voor tijdens de wedstrijden.
Verbouwing
Het bouwwerk heeft meerdere veranderingen ondergaan om te kunnen dienen als voetbalstadion. Na de oorlog worden bijvoorbeeld stoelen geplaatst en wordt een grasmat aangelegd.
Het opgeheven NK Olimpija heeft hier tot aan hun faillissement gespeeld. De opvolger van de club, destijds spelend onder de naam NK Bežigrad, werkt tussen 2005 en 2007 haar wedstrijden af in dit stadion. Tot 2008 is het in gebruik geweest voor voetbalwedstrijden en concerten. Sinds 2010 spelen Olimpija Ljubljana en het Sloveens nationaal team in het moderne Stožicestadion.
Internationale wedstrijden
Naast de nationale competitie heeft NK Olimpija hier meerdere Europese duels gespeeld. Onder andere Rode Ster Belgrado en Liverpool zijn te gast geweest in de hoofdstad. Laatstgenoemde weet hier niet te winnen: de wedstrijd eindigt in 1-1.Afwisselend met het onderkomen van NK Celje en NK Maribor heeft het nationale team van Slovenië hier tussen 1980 en 2004 meerdere interlands afgewerkt. Stadion Bežigrad zit goed vol tijdens deze internationale wedstrijden. Zo zijn er tegen Kroatië (kwalificatie EK 1996) en Frankrijk (kwalificatie EK 2004) rond de 10.000 supporters aanwezig.
Huidige staat
Het zal je niet verrassen dat het stadion er verlaten bij ligt. Vanaf buiten zie je bekladden muren en dichte poorten. Het is afgesloten. Met een beetje lenigheid en klimtechniek lukt het alsnog om binnen te komen. De staat van het terrein is buitengewoon om mee te maken. Inmiddels is het voormalige thuisbasis van Olimpija niet meer zoals de bezoekers het herkennen. De plastic stoeltjes zijn verwijderd, de lichtmasten zijn weg en de hekken staan er niet meer. De plannen om het stadion in 2008 te renoveren zijn mislukt.
Overal heeft de natuur haar vrije gang kunnen gaan. Het is duidelijk dat hier al tijden niets meer gebeurt: het hele stadion is begroeid met gras, planten en onkruid. De oude zuilen geven een verlaten indruk en de ramen zijn dichtgetimmerd. Een paar kleine graffiti pieces laten zien dat supporters van Olympia hier zijn geweest.
De huidige staat heeft wat weg van een spookachtig decor. Maar de beelden van pakweg twintig jaar geleden liegen niet: dit was een prachtig voetbalstadion. Het duurt niet lang voordat de weg terug wordt ingezet, want ruzie met de Sloveense politie op verboden terrein is een slecht plan. Voor iedereen die in Ljubljana is: aarzel niet om langs Stadion Bežigrad te gaan!