Het legendarische Kaalheide. Veelal gehoord op Langs de Lijn in mijn jonge jaren op de radio. Nu eindelijk dit cultstadion zelf mogen aanschouwen! Vond dit als klein ventje altijd al heel vreemd dat je in een voetbalstadion een beschermkooi voor discuswerpen en kogelslingeren stond! In mijn beeldvorming was het ook altijd donker en regenachtig in dit stadion. Zeker in de tijd dat Huub Stevens trainer was speelde de club aantrekkelijk en goed voetbal.

Het kostte enige moeite om binnen te komen, maar gelukkig was er een gat in het hek aan de andere kant van het stadion. Bijkomend voordeel hiervan is dat je een geweldig uitzicht hebt over het gehele stadion. De vorming van de staantribunes achter de beide goals zijn echt geweldig! Prachtige rondingen met een bomenrij als achtergrond én zelfs twee lagen, uniek! 

Tegenwoordig speelt het 2e elftal en de jeugd op Kaalheide. Ook maakt de Atletiekvereniging gebruik van dit stadion.

Onderstaand nadere informatie over dit stadion van Wikipedia

In 1946 begonnen de voorbereidingen op de bouw van het stadion in Kaalheide. Op die plek bevond zich een stortplaats. Tegen de bouw verzette niemand zich. Kerkrade beschikte over 10 voetbalverenigingen waardoor het voetbalgehalte hoog was en een stadion geen afschrikking zou zijn voor de inwoners. Voor het opschonen van de stortplaats werden ex-leden van de NSB aan het werk gezet. Wanneer zij hun werkzaamheden van de dag afhadden, mochten zij in de avond terug naar de gevangenis.

Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker

In 1949 werd begonnen met de bouw van de kleedlokalen, de lange overdekte staantribune (Noord), de onoverdekte staantribunes Oost en West en tenslotte de overdekte zittribune met supporters kantine aan de achterzijde. Deze zittribune had hetzelfde golvende dak als de overdekte staantribune. Tevens werd er tribune verlichting aangebracht. In 1952 opende het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide zijn deuren. In 1953 won de Nederlandse wielerploeg het landenklassement in de Tour de France. Bij deze gelegenheid werd gebruikgemaakt van Kaalheide. In een bomvol sportpark gaven de winnaars een demonstratie op de sintelbaan.

De naam Kaalheide ontstond door de eerder genoemde stortplaats. Deze stortplaats bevond zich bij een kale berg. Vanaf begin juli 1975 werd Kaalheide voorzien van 4 lichtmasten. Deze lichtinstallatie werd op vrijdagavond 8 augustus 1975 met een oefenwedstrijd tegen FC Liverpool (1-1) in gebruik genomen. Ook werden op Kaalheide met ingang van seizoen 1993-1994 op de Oost- en Westtribune tussen de palen van de tribune verlichting en luidsprekers, geel-zwarte vlaggetjes aan de stroomkabels bevestigd en werden de eerste roterende reclameborden geplaatst schuin achter beide doelen en iets voorbij de middenlijn voor de Noordtribune. De reclame borden toonden reclame voor Winkelcentrum 't Loon Heerlen, Cars Jeans, Limburgs Dagblad, Hendriks Textiel en vanaf maart 1995 tot maart 1998 ook toenmalig shirtsponsor Deawoo. In de loop van 1977 werden 2 nieuwe overdekte zit tribunes in gebruik genomen en in 1992 werd de hoofdtribune gerenoveerd en werden er business seats gebouwd. Het bekende geel-zwarte electronische scorebord van sponsor Limburgs Dagblad, "Dé Krant van Limburg", werd in het seizoen 1993-1994 tijdens de competitiewedstrijd tegen Vitesse (2-1) op vrijdagavond 17 oktober 1993 feestelijk in gebruik genomen. Voor de start van het seizoen 1995-1996 werd de sintelbaan geheel vernieuwd.

Tijdens het laatste seizoen op Kaalheide (1999-2000) hing een levensgrote reclame banner van de regionale omroep L1 in verticale lengte aan de (gezien vanaf de Zuidtribune) meest rechtse lichtmast. Op zondag 14 mei 2000 speelde Roda JC dus zijn laatste officiële wedstrijd op Kaalheide. Peter van Houdt was de laatste Roda JC'er die het net liet bollen op Kaalheide. Toch was het een speler van AZ die de allerlaatste treffer in het nostalgische stadion van Roda JC maakte: Barry Opdam zorgde voor een 3-2-eindstand.

Roda JC Kerkrade heeft Kaalheide echter niet verlaten. Vele werkzaamheden worden anno 2021 nog steeds uitgevoerd op Kaalheide, dat enkele jaren geleden is omgevormd tot Trainingscomplex Kaalheide. Het tweede elftal (jong Roda JC), de beloften en jeugdelftallen van de Roda JC Voetbalacademie werken hun trainingen en wedstrijden af op Kaalheide, dat beschikt over vier velden: het hoofdveld in het oude stadion, twee kunstgrasvelden en nog een grasveld, dat het laagste ligt van alle velden op Kaalheide. Sinds de start van het seizoen 2014-2015 werkte het eerste elftal van Roda JC haar trainingen af in het Parkstad Limburg Stadion, dat beschikte over een kunstgrasveld.

Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker
Op 15 april 2008 werd bekend dat het vrouwenelftal van Roda JC zijn wedstrijden in het seizoen 2008/09 zou afwerken in dit stadion.[1] De vrouwenploeg werd in mei 2009 opgeheven in verband met de schuldsanering van Roda JC.

In het nieuwe informatieve magazine Roda JC Netwerk van januari 2018, maakte toenmalig technisch directeur Harm van Veldhoven in een interview bekend met de gemeente Kerkrade in overleg te zijn over een totale renovatie van Gemeentelijk Sportpark Kaalheide. Roda JC wil hier het tweede elftal (jong Roda JC), de jeugd en de beloften van de Roda JC Voetbalacademie blijven huisvesten en indien het Parkstad Limburg Stadion waarschijnlijk weer gaat beschikken over een echte grasmat, ook de trainingen van het eerste elftal weer verplaatsen naar Kaalheide.

In het najaar van 2020, 2,5 jaar na het bericht in het Roda JC Netwerk magazine, werd door Roda JC en de gemeente Kerkrade bekend gemaakt dat er door beide partijen een nieuwe huurovereenkomst voor minstens 10 jaar is getekend voor het gebruik van Sportpark Kaalheide als Trainingscomplex voor de Voetbalacademie, het beloften elftal, Jong Roda JC en het eerste elftal. Tevens wordt het gemeentelijk sportpark de komende jaren gerenoveerd. Zo worden o.a. het hoofdgebouw, de overdekte hoofd zittribunes, de bussiness ruimte, de kleedlokalen, douche ruimtes, materiaal-en vrije tijdsruimte, het krachthonk, de sintelbaan, de natuurgrasmat van het hoofdveld en de 3 kunstgras trainingsvelden en de veld verlichting vervangen en komt er nog een nieuw kunstgras trainingsveld bij. Volgens planning is men in januari 2021 met de werkzaamheden gestart.

Tevens wordt door de firma Hendriks Graszoden na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2020-2021, na zes seizoenen de totaal versleten kunstgrasmat in het Parkstad Limburg Stadion vervangen voor een natuurgrasmat. Dit betekent dat het eerste elftal met ingang van seizoen 2021-2022 weer gaat trainen op Kaalheide.

De lavastenen onderlaag van de oude kunstgrasmat in het Parkstad Limburg Stadion zal worden gebruikt voor het nieuw aan te leggen extra trainingsveld op Gemeentelijk Sportpark Kaalheide.

Tribunes
Noordtribune
Deze tribune gold al sinds jaar en dag als de tribune waar de meest fanatieke supporters van Roda JC zich bevonden. De Noordtribune stond ook wel bekend onder de noemer 'overdekt staan' en was een sfeervolle, lange ouderwetse tribune afgescheiden door een wand van de Oosttribune en de Westtribune en had een capaciteit van 7000 staanplaatsen. Aan het einde van de jaren 90 (1998) werden staanplaatsen door nieuwe veiligheidsregels van de FIFA, UEFA en de KNVB echter verboden, alleen kaartjes voor zitplaatsen mochten nog verkocht worden. Roda JC kreeg een jaar de tijd om de Noordtribune te verbouwen. Daarmee was de Noordtribune een van de laatste staantribunes van de Eredivisie. Met het oog op de thuisduels in de UEFA-cup tegen Sjachtar Donetsk en VfL Wolfsburg moesten echter stoeltjes geplaatst worden op de Noordtribune. Veel supporters waren het hier niet mee eens en daarom werden er als protest een aantal stoeltjes van hun plaats verwijderd door de supporters.

In oktober 2005 werd bekend dat de Noordtribune moest worden gesloopt vanwege betonrot.

Oosttribune
Met ingang van seizoen 1995–1996 moest de Oosttribune een gedeelte afstaan aan het uitvak. In sommige wedstrijden (te denken valt aan de wedstrijden tegen FC Schalke 04 en tegen Vicenza) werd zelfs de hele Oosttribune gereserveerd voor de uitsupporters. Toch waren er nog altijd voldoende Rodasupporters die de wedstrijden bekeken vanaf de Oosttribune. Was het vroeger nog gewoon onoverdekt staan, tegen het einde van het tijdperk Kaalheide (seizoen 1999–2000) was het onoverdekt zitten. Op de Oosttribune en de Westtribune waren toen gele en zwarte kunststof kuipstoeltjes met stalen moeren op de betonnen tribunes gemonteerd. Tevens dienden de hekken van de Oosttribune als ophangplaats voor de vele spandoeken die niet (meer) op de Noordtribune mochten worden opgehangen.

Het uitvak bevond zich vroeger op de Westtribune en is daarna, met ingang van seizoen 1995–1996 verhuisd naar de Oosttibune. Het uitvak was redelijk groot en voorzien van een grote schuifpoort en overdekte toiletten. Het uitvak was via een speciaal aangelegd looppad bereikbaar vanaf de ingang aan de Vauputsweg. Dit pad liep langs het laagst gelegen trainingsveld op Kaalheide. Het uitvak was een van de weinige onoverdekte uitvakken die Nederland rijk was. Uitverkocht was het uitvak zelden. FC Schalke 04 presteerde het echter om de hele Oosttribune voor zich op te eisen. 4.000 Schalke fans reisden op dinsdagmiddag 24 september 1996 hun club achterna voor de heenwedstrijd in de 1e ronde van de UEFA cup. Dit werd op donderdagavond 5 maart 1998 herhaald, toen de hele Oosttribune werd opgeëist door de meegereisde fans van Vicenza in het kader van de heenwedstrijd in de kwartfinale van de Europacup II. Ook nam Feyenoord altijd veel fans mee naar Kerkrade.

Zuidtribune
De Zuidtribune was de duurste tribune van Kaalheide en op deze tribune bevonden zich dan ook de leden van de businessclub en de 'Vrienden van Roda JC'. De overige plaatsen waren overdekte zitplaatsen, waarvan er soms een stuk of twintig werden afgestaan aan supporters van de bezoekende club. Deze zaten vanaf het veld gezien helemaal rechts op de tribune. De overdekte zittribunes zijn in de loop van 1977 geheel nieuw gebouwd, waarmee de oude overdekte zittribune met golvend dak welke in gebruik was vanaf de opening van Kaalheide, werd vervangen.

Achter de Zuidtribunes ligt het in 1992 gerenoveerde en deels nieuwe hoofdgebouw van Kaalheide waar zich alle faciliteiten bevinden, zoals de businessclub. Op het dak van de eretribune bevond zich de cabine van stadion omroeper Hein Krewinkel en de observatiepost van de politie.

De eretribune bevond zich precies in het midden van de Zuidtribune. Helemaal in het midden zat Nol Hendriks, suikeroom van Roda JC, precies boven het reclamebord van Hendriks Textiel. Om hem heen zaten de belangrijke personen binnen het bestuur van Roda JC en de leden van de businessclub. Kaalheide had geen skyboxen, daarom was er achter de eretribune direct het businessgedeelte gebouwd. Een plek op de eretribune kostte een bedrijf tienduizend gulden.

De kantine bevond zich (vanaf het veld gezien) achter het rechtergedeelte van de zittribune. Hier konden de supporters van Roda JC tegen toen nog betaalbare consumptie prijzen gezellig napraten over de wedstrijd, maar ook van tevoren konden ze al in de kantine terecht. De kantine was eigendom van de officiële supportersvereniging van Roda JC. In de kantine in het stadion kwamen de Rodaspelers vaak nog langs om onder het genot van een drankje of een hapje met de supporters te praten. Teven werd de 'man van de wedstrijd' hier gehuldigd. De kantine was voor alle supporters van Roda toegankelijk.

Tegenover de kantine, op de parkeerplaats van Kaalheide, bevond zich de winkel van de officiële supportersvereniging. Hier kon men Roda JC fanartikelen en toegangs- en buskaarten voor uitwedstrijden verkrijgen.

Westtribune
De Westtribune was de tribune met de laagste toegangsprijzen. Sommige seizoenskaarten kostten slechts 25 gulden. Vroeger lag daar ook het uitvak, (vanaf het veld gezien links). Aangezien de veiligheidsregels sinds het geweld in de stadions toenam verscherpt waren, moest het uitvak met ingang van het seizoen 1995–1996 verhuizen naar de Oosttribune, zodat de verschillende supportersgroepen elkaar ontliepen. De Westtribune stond bekend als een echte familietribune en tijdens de wedstrijden van Roda zat de tribune dan ook vol met gezinnen. Net zoals op de Oosttribune waren tegen het einde van het tijdperk Kaalheide (1999–2000) op de Westtribune gele en zwarte kunststof kuipstoeltjes geplaatst. Toen deze er nog niet waren stonden er tijdens speciale evenementen houten banken op deze tribune.

Lichtmasten
De vier markante witte lichtmasten werden vanaf begin juli 1975 geplaatst om ook Kaalheide van een lichtinstallatie te voorzien. Ze werden op vrijdag 8 augustus 1975 tijdens een oefenwedstrijd tegen FC Liverpool (1–1) in gebruik genomen. Door de masten herkende men Kaalheide al van grote afstand. De masten waren geplaatst op een betonnen sokkel met daaronder de schakelkast en daar weer omheen een hekwerk met prikkeldraad. De complete lichtinstallatie leverde 500 lux. Een enorm verschil met de 20.000 lux leverende stadionlampen van het huidige Parkstad Limburg Stadion. De vier masten werden wegens de slechte staat van onderhoud in oktober 2013 gesloopt. Op verzoek van de West Side Ultras is één mast met stadionlampen bewaard gebleven en de bedoeling is dat deze na renovatie als aandenken en eerbetoon aan het oude stadion wordt geplaatst op de rotonde voor de hoofdingang van het Parkstad Limburg Stadion.

Fotogalerij

  • Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker
  • Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker
  • Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker
  • Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker
  • Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker
  • Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker
  • Kaalheide Roda JC - stadionkoorts - Peter Dekker

Deel deze pagina