Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter DekkerDit stadion is gebouwd in 1936. Op dat moment was er, op de sportvelden en parkeerfaciliteiten na, alleen een hoofdtribune. In 1949 komen daar drie onoverdekte staantribunes bij, waarmee de capaciteit van het stadion is toegenomen tot 14.000 toeschouwers. In 1961 wordt de lichtinstallatie in gebruik genomen, een unicum voor die tijd. In 1980 worden twee overdekte tribunes gebouwd. De onoverdekte staantribune aan de zuidzijde -korte zijde- aan de Insulindestraat, wordt vervangen door een overdekte staantribune. Deze is vanaf die dag betere bekend als de Zuid-tribune.

De onoverdekte staantribune aan de oostzijde -lange zijde- wordt vervangen door een overdekte zittribune. Deze wordt vanaf toen de Oost-tribune genoemd. Op 11 september 1982 wordt de wedstrijd Cambuur tegen FC Den Haag (zie video van wedstrijdverslag) gespeeld. Dit was het eerste jaar dat FC Den Haag weer terug was in de eerste divisie in de tijd dat hun hooligans zeer berucht waren. Dat heeft de Oost-tribune ook gemerkt, want toen Cambuur op een 1-0 voorsprong kwam, vlogen de eerste stoeltjes al het veld op. Het werd een complete veldslag waarbij er stenen vanuit het uitvak  gegooid werden richting de onoverdekte staantribune, waar ik op de stellage van de reclameborden stond. Ondanks de overwinning van Cambuur was dit geen fijne herinnering voor mij.

Van het oorspronkelijke stadion is dan alleen nog de hoofdtribune bewaard gebleven. Deze is in 1995 vervangen door een nieuwe overdekte zittribune (over de hele lengte), die vanaf die dag beter bekendstaat als West-tribune. Daarnaast is de onoverdekte staantribune aan de noordzijde (korte zijde, aan de voormalige Marathonstraat) vervangen door een overdekte zittribune. Vanaf 1994 zijn er geen ingrijpende wijzigingen geweest in het Cambuurstadion. Het stadion heeft op dat moment een capaciteit voor 13.500 supporters.

Als klein jongetje keek ik vanuit het slaapkamerraam vanuit ons huis op de Bleeklaan al recht in de lichtmasten van het Cambuurstadion. Met 4 hoge lichtmasten schitterend gelegen midden in de wijk in Leeuwarden Oost. Op 6-jarige leeftijd ben ik lid geworden van de prachtige amateurclub CVV Blauw Wit'34. Er was te weinig ruimte  op het sportpark "De Greuns", waardoor wij trainden met de E5 van Blauw Wit, op de voetbalvelden naast het Cambuurstadion. Destijds liep ik vanuit huis door het stadion (was gewoon open..:) over de onoverdekte staantribunes naar de trainingsvelden achter de pisbakken van het stadion.

Voor mijn 7e verjaardag had ik mijn ouders gevraagd om een keer naar een thuiswedstrijd van Cambuur te gaan. Dat verzoek werd gehonoreerd en op 26 augustus 1978, ging ik samen met mijn vader en 3 broers, voor het eerst naar een wedstrijd in het betaalde voetbal. Voor zo'n 4.000 toeschouwers werd het een bloedeloze 0-0, echter dat kon mij niet deren. De rook van shag en sigaretten, het gezeik en gevloek op de tribunes, de enorme uittrappen van de keeper en uiteraard de brandende lichtmasten maakten enorme indruk op mij.

Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker

Vanaf mijn 11e jaar ging ik zelf vaak op zaterdagavond nog even naar het stadion, want dan mocht je (zonder te betalen) het laatste kwartier van de webstrijd het stadion in. Gelukkig wisten mijn broer en ik mijn vader steeds vaker te enthousiasmeren om naar wedstrijden te gaan. Kaartjes voor wedstrijden kochten wij altijd bij sigarenzaak De Bruin op hoek van de Bleeklaan en Hoeksterpad, waar altijd al rokent mensen over Cambuur praten! Voor mij als jongen onder de 14 jaar kostte een kaarte op de onoverdekte staantribune 5 gulden. Aangezien ik klein van postuur was, beklom ik altijd via het trainingsveld het stalen hoge hekwerk van de reclameborden, zodat ik de wedstrijd beter kon bekijken. Een aantal wedstrijden uit die tijd zijn echt legendarisch zoals Cambuur - PSV (2-2) in de stromende regen in een uitverkocht stadion voor de KNVB-beker, na een 0-2 achterstand binnen 10 minuten. Of de geweldige  na of de 6-5 overwinning op DS'79 in het seizoen ('86-'87), na een 2-4 achterstand.

Vrijwel ieder seizoen ga ik naar een aantal wedstrijden van deze prachtige club toe. Na afloop van de wedstrijd drinken we dan een biertje in Cafe Cambuur of de gezellige Zakenclub van Cambuur. Als afsluiting  van mooie Cambuuravonden halen we dan traditiegetrouw nog een snackje bij Braaksma op het Vliet, "Rauwer en mooier wud ut niet!", om het maar in goed Liwadders te zeggen!

Het is altijd geweldig hoe het publiek meeleeft bij "klein Feyenoord"! Daarnaast is het publiek altijd zeer fanatiek en meelevend, zowel in goede als slechte tijden. Het stadion staat nog steeds op dezelfde plaats als sinds de bouw in 1936. Helaas zijn er ook in Leeuwarden verregaande plannen voor een nieuw stadion, net als in Rotterdam...

Video

Fotogalerij

  • Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker
  • Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker
  • Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker
  • Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker
  • Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker
  • Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker
  • Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker
  • Stadionkoorts - Cambuur stadion - Peter Dekker

Deel deze pagina