Op doorreis van Trogir naar Dubrovnik in Kroatië kwamen we langs Split. Had al vele foto's en filmpjes van het Poljudstadion gezien, dus een vriendelijk verzoek aan "moeke de vrouw" of we hier toch nog even langs kunnen rijden. Daar aangekomen was er geen enkele mogelijkheid om naar binnen te gaan via een niet officiele weg....grrr alle hekken dicht en geen mogelijkheden voor kruip-of-sluipdoor oid. Gelukkig is er nog een officiele stadiontour, waar ik uiteindelijk van gebruik heb gemaakt. Een prima tour die je langs de trofeeenruimte leidt en je krijgt uitgebreid de tijd om foto's van het stadion te maken.
Het prachtige logo van Hajduk is prominent in beeld aan de overkant van de hoofdtribune. Het stadion heeft 2 prachtige en unieke bogen over de beide tribunes aan de lange kant. Als je op de tribunes loopt zie je ook hoe verouderd het stadion al is. Dit is ook niet gek als je beseft dat dit stadion reeds in 1979 gebouwd is! Boven "aan de tribune" zijn donkerbruine metalen constructies bedacht voor de pers. Heerlijke kleuren en materiaal wat je veel in de Balkan terug ziet komen. Achter de ene goal is een giga scorebord geplaatst met een soort podiumfunctie met vlaggenmasten. De zittribunes zijn hier ook deels weer in verwerkt een prima allegaarjte. Helemaal als achter dit geheel hoogbouwflats zichtbaar zijn! Aan de andere kant achter de goal is de harde kern gevestigd. Als je vanaf de hoofdtribune naar deze tribune kijkt, heb je bergen als achtergrond, wat een idillysch plaatje!
Het Poljudstadion (ook wel bekend als Poljudska ljepotica) is een stadion in de Kroatische stad Split. Het Poljudstadion staat in het noordwesten van de stad. Het stadion werd gebouwd voor de Mediterraanse Spelen in 1979 dat werd geopend door de voormalige president van Joegoslavië Josip Broz Tito. Het Poljud Stadion was ook de locatie voor de Europese Kampioenschappen Atletiek 1996, IAAF Continentale Cup 2010 en het is ook de thuisbasis van de Kroatische voetbalclub HNK Hajduk Split.
Het stadion had veel invloed op de architectonische standpunten van vele internationale stadions in Italië, Japan, en Maleisië. Na het Olympisch stadion in München, heeft het stadion uit Split de meeste aandacht van de media op gebied van sport/architectuur gekregen.
Ontwerpen: Het stadion is liefdevol bekend bij de lokale bevolking als de "Poljudska ljepotica". Het stadion werd het winnende ontwerp dat werd gekozen uit 20 andere biedingen.
In 1979, was het Poljud stadion een van de meest moderne stadions in de wereld, en een van de eerste locaties op de wereld die transparante Lexan platen gebruiken, ontwikkeld door General Electric Plastics. De indrukwekkende schelp-achtige dakconstructie, verspreid over 215 meter, is overgenomen door een groot aantal van de wereld stadions in de jaren die volgden. Er zijn 19 hutten opgehangen aan het westen van het 'schelpen'. 7 van hen zijn gebruikt door tv-verslaggevers, terwijl de andere worden gevuld door de camera's, centrale scheidsrechter station, fotofinish, scorebord, audio-controle enzovoort. Al deze onderdelen zijn met elkaar verbonden via een catwalk, die loopt door een structuur die de gehele dak, die toegang geven tot de hutten, evenals de 630 lampen, gemaakt door Phillips, op het dak. De verlichting op het stadion is ook het onderwerp van veel bijval.
De stands hadden aanvankelijk een capaciteit van 50.000. 25.924 plaatsen had zitplaatsen, terwijl de rest leeg stond. Naar aanleiding van de gebogen 'schelp' ontwerp van de stands, het grootste aantal zitplaatsen rijen is 54 (in het westen en het oosten standen), dat is gereduceerd tot 27 rijen op het noorden. Toen het stadion gastheer was voor de 2010 IAAF Continentale Kampioenschap atletiekwedstrijd, werd het gerenoveerd. Een nieuwe atletiekbaan werd gebouwd, waaronder ook de invoering van nieuwe VIP-boxen en stoelen.