De KuipDe enige echte voetbaltempel van Europa waar al vele Europacupfinales gespeeld zijn. Alles ademt voetbal met het publiek dicht op het veld! Altijd een perfecte grasmat die door de grasmeesters dagelijks onderhouden wordt. De avondwedstrijden hebben iets magisch in dit stadion. De lichtmasten zijn dan magisch met meestal een beetje vochtig weer. Lee Towers bezingt de stadionlampen als volgt in het lied "Mijn Feyenoord": 

Ze schijnen daar, als bakens in de verte.
De duizend lampen, van het feyenoord stadion.
Vier reuzen, elk een goliath, als de hoeders van de stad,
Symbolen voor het hele legioen.

Als echte Feyenoord supporter heb ik mijn zoon Sietze op 3 augustus 2008 voor het eerst meegenomen naar de Kuip. Hij was destijds 6 jaar en had een Feyenoord shirtje aan wat tot aan zijn knietjes zat. Ik wilde persé met hem naar een avondwedstrijd, dus in de auto er naar toe heeft hij "voorgeslapen". In het stadion aangekomen kreeg hij snoep en frisdrank van andere supporters (die wij niet kenden!), maar die het geweldig vonden dat een jongetje uit Leeuwarden naar Feyenoord komt kijken. De wedstrijd in het kader van Port of Rotterdam toernooi ging kansloos met 1-3 verloren tegen Celtic, echter dat mocht de pret niet deren. Sinds die avond is ook Sietze een enorme Feyenoord supporter en hebben we menigmaal de Kuip met zijn tweetjes bezocht.

Meest memorabele wedstrijd op donderdag 21 maart 2002 gezien in De Kuip samen met LMO-voetbalmaat Ronald Nossent. Dit was de kwartfinale UEFA cup tegen PSV. Beide ploegen ontliepen elkaar niet zoveel, zo ook niet in de heenwedstrijd in Eindhoven die in 1-1 eindigde. Feyenoord speelde een moeizame wedstrijd in de stromende regen en PSV kwam via een lucky afstandschot van Van Bommel op 0-1. PSV had de wedstrijd daarna al een paar keer op slot kunnen gooien, echter ze verzuimden dit te doen. Het legioen bleef in de stromende regen vierkant achter hun ploeg staan. Pierre van Hooijdonk maakte met een miraculeuze kopbal in de "dying seconds" van de wedstrijd de bevrijdende 1-1. Ik heb De Kuip nog nooit zo voelen trillen, machtig! Bijgaande video toont de heroïek van deze wedstrijd aan.

Bijgaand enige geschiedenis over dit stadion.
De Kuip , officieel Stadion Feijenoord , is een voetbalstadion in de Nederlandse stad Rotterdam . Na de Johan Cruijff Arena met 54.033 zitplaatsen is het met 51.117 zitplaatsen het op één na grootste stadion van Nederland. Van de Europese voetbalbond UEFA werd het stadion in 1937 geopend in de categorie 4 ingedeeld. De eredivisie Feyenoord Rotterdamspeelt daar zijn thuiswedstrijden. Het pand is tussen 1935 en 1937 gebouwd naar plannen van het Rotterdamse architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt en in 1994 voorzien van een halfoverkapping. Voor het EK voetbal in België en Nederland in 2000 werd het uitgebreid naar 52.000 overdekte zitplaatsen en gemoderniseerd.

Beroepstijd 
Tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog werden tienduizenden Nederlandse mannen na een razzia op 10 en 11 november in het stadion vastgehouden voordat ze voor dwangarbeid naar het oosten van Nederland en Duitsland werden vervoerd. 

Sport Historische betekenis 
Het stadion heeft het record voor het aantal Europa Cup-finales dat hier is gespeeld; in totaal werden hier negen finales gespeeld tot de introductie van de UEFA Champions League . Hier vond onder andere de EK-finale 2000 tussen Frankrijk en Italië plaats, waarin de "Equipe Tricolore" in eigen land de dubbel veilig stelde na het behalen van de wereldtitel van 1998 .

Technische kenmerken 
Een bijzonder kenmerk van het stadion is het dak dat scherp afloopt naar het veld, dat ook erg smal is, maar toch bijna de hele toeschouwerslagen bedekt met de bovenste en onderste niveaus, evenals de boxen. Voor de hoofdtribune werden alle hekken naar Brits model verwijderd, ondanks het gevaar van de bijzonder militante Nederlandse hooligans . Maar excessen bij de wedstrijden konden in ieder geval in de stadions worden voorkomen. De ingang voor de gastfans is volledig afgeschermd van die van de Rotterdamse fans. Daarnaast is er een tunnel gebouwd waardoor de tegenstanders het stadion kunnen betreden. Het belangrijkste doel hiervan is om te voorkomen dat beide partijen met elkaar in botsing komen. Het stadion in Rotterdam is uitgerust met een modern schijnwerpersysteem en eenLED- display uitgerust.

Toekomst 
Feyenoord Rotterdam is al enkele jaren van plan om een ​​nieuw stadion te bouwen. Het stadion wordt gebouwd aan de Nieuwe Maas , niet ver van het oude stadion, en maakt deel uit van een revitaliseringsproject voor het stedelijk gebied. De werkzaamheden aan de arena van 400 tot 500 miljoen euro met 63.000 zitplaatsen, die op een platform gedeeltelijk boven het water moet worden gebouwd, moeten in 2018 beginnen en tegen het seizoen 2022/23 voltooid zijn. De Kuip wordt verbouwd voor verder gebruik. De bovenste laag en het dak worden verwijderd. Er komen appartementen met een panoramisch uitzicht en er komt een atletiekfaciliteit rond het stadion. De Kuip blijft dienst doen als clubmuseum en brouwerij . Het ontwerp is vanOffice for Metropolitan Architecture (OMA) uit Rotterdam.

Video

Fotogalerij

  • Stadionkoorts - Peter Dekker
  • Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker
  • De Kuip - Stadionkoorts - Peter Dekker

Deel deze pagina